HomeNyt Hus › Funkis præger moderne byggeri

Funkis præger moderne byggeri

Svensk funktionalisme (foto benee-huse.dk)

Svensk funktionalisme (foto benee-huse.dk)

Funkis er i virkeligheden et svensk forkortelse for funktionalisme. Funktionalismen er den byggestil, der opstod, kort efter første verdenskrig og prægede både krigs- og efterkrigstiden. Her begyndte man at tænke socialt og praktisk, når man opførte nye huse, der skulle kunne rumme forskellige formål og mennesker.

Funktionalismen er delt op i to grupperinger. De første tegnere eksperimenterede med helt skarpe linjer og enkel rumdeling, mens materialerne oftest bestod af glas og beton. Denne stilart er inspireret af sydens hvide flade huse. Andre tegnere begyndte siden hen at tillægge stilarten mere nordisk karakter. Deres huse blev opført i mursten og med tegl. Fælles er dog de skarpe kanter og den enkle stil.

Af store funkisarkitekter, der har sat sit aftryk på dansk byggeri og design, kan nævnes Arne Jacobsen, Kay Fisker og Vilhelm Lauritzen. Specielt Arne Jacobsens byggerier er blevet til danske varemærker, ligesom hans møbler, hvor af mange er tegnede til husene, er udødelige klassikere.

Funkis er let at indrette

Når stilarten har fået tilnavnet funkis, er det netop, fordi at byggeriet er utrolig funktionelt. Den firkantede konstruktion sikrer, at du får mest muligt ud af hver kvadratmeter, ligesom at rummene kan indrettet nemt og optimalt. Firkantede rum er taknemmelige, fordi du ofte kan indrette dit møblement, præcis som det passer dig, uden at skulle tage højde for hjørner, loft og vægge. Det er derfor også nemt at sætte dit personlige præg på indretningen, ligesom at husene passer ind i manges små. Enkelt og sikkert!

Funkishusene kræver desuden minimal vedligeholdelse, fordi der er sparet på organiske materialer, der forgår.

Se på funkis byggeri her

Share

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>